Het robotvoetbalteam van de UvA en TU Delft trapt binnenkort een balletje in Nederland

Het Dutch Nao Team, het robotvoetbalteam van de Universiteit van Amsterdam en Technische Universiteit Delft, zal binnenkort zijn kunsten vertonen in Eindhoven op de RoboCup Dutch Open. Tijdens de RoboCup Dutch Open van 25 tot en met 29 april zullen de Nederlandse robots het opnemen tegen het Italiaanse team SPQR. Er zullen elke dag demonstratiewedstrijden te zien zijn van de teams. Daarnaast zijn er ook diverse demonstraties van de onderzoeken die de teams het afgelopen jaar hebben uitgevoerd. RoboCup is een wereldwijde organisatie met als doel om een robotvoetbalteam te ontwikkelen dat in het jaar 2050 kan winnen van de (menselijke) wereldkampioen voetbal. RoboCup heeft daarnaast als doel de technologische ontwikkelingen te stimuleren en technologie onderling te delen.


De keeper van het Dutch Nao Team, genaamd Overmind, houdt de bal tegen na een geplaatst schot.

Het Dutch Nao Team speelt in de Standard Platform League waar alle deelnemers dezelfde soort robots moeten gebruiken. Het is dan ook de bedoeling dat de teams winnen op de beste software. De robots moeten volledig autonoom redeneren, dus is het niet mogelijk voor de deelnemers om ze zelf te besturen. Tijdens de voetbaldemonstraties zullen drie robots van elk team het tegen elkaar opnemen. De robots zullen met vallen en opstaan doelpunten proberen te scoren om er een spannende wedstrijd van te maken. Daarnaast is er aandacht voor het project Human Interface, waarbij onderzoekers een telepresence-systeem ontwikkeld hebben om een robot op afstand te kunnen besturen. Met behulp van een kinect, wii-remote en een virtual reality bril worden deze robots op afstand bestuurd.

Op het evenement zullen ook wedstrijden te zien zijn van het UvA Rescue team. In deze competitie moeten de teams in een simulatie omgeving zoveel mogelijk slachtoffers redden van een ramplocatie met behulp van robots.

Tijd, Locatie, Deelname
De RoboCup Dutch Open vindt plaats van 25 t/m 29 april, van 9:00 tot 19:00 uur in het Indoor-Sportcentrum, Theo Koomenlaan 1, Eindhoven. De toegang is gratis en zonder aanmelding. Er zijn twee voetbaldemonstraties van het Dutch Nao Team op een dag. Voor meer informatie kijk op www.robocupdutchopen.nl

Comments are closed.